zoek wijnen
Facebook Twitter

Wijnzoeker

{"13":{"43":"Marlborough"},"2":{"29":"Friuli-Venezia","27":"Piemonte","23":"Veneto","22":"Toscane","26":"Apuli\u00eb","293":"Sicili\u00eb","294":"Abruzzo"},"302":{"303":"Thracische Vallei"},"8":{"36":"California"},"6":{"33":"South Australia","278":"South East Australia"},"1":{"14":"Languedoc en Roussillon ","15":"Bourgogne","16":"Beaujolais","17":"Rh\u00f4ne","18":"Bordeaux","19":"Champagne","20":"Loire","21":"Alsace","57":"Zuidwest-Frankrijk"},"10":{"38":"Mosel","45":"Pfalz","44":"Rheinhessen","46":"Franken","47":"Baden"},"7":{"35":"Mendoza"},"4":{"51":"Minho","53":"Lisboa","50":"Alentejo","63":"Dao","30":"Porto","54":"Madeira"},"9":{"37":"Slowakia"},"5":{"31":"Swartland Region","32":"Wes-Kaap","34":"Stellenbosch"},"3":{"24":"Navarra","55":"Jumilla","56":"Pened\u00e8s","59":"Castili\u00eb-La Mancha","49":"Rioja","52":"Rueda","61":"Ribera del Duero","272":"Cataloni\u00eb","274":"Valencia","276":"Jerez de la Frontera"},"12":{"58":"Central, Casablanca, Apalta en Colchagua Valley"},"11":{"60":"Kremstal","286":"Burgenland"},"289":{"290":"Bedrukte wijnkisten"}}
x

Portugal

Portugese wijnen onderscheiden zich door een geheel eigen wijnstijl. Deze ontstaat  enerzijds door herkomst (invloed van bodem, klimaat en ligging) en ligging van de wijngaard in combinatie met het gebruik van inheemse druivenrassen. Daarnaast gaan in de wijnkelder oude tradities hand in hand met moderne productiemethodes. Hieruit ontstaat een unieke wijn.

Omvang

Portugal omvat circa 250.000 ha aan wijngebied. Qua wijnproductie staat het op de 7e plaats in Europa.

Oorsprong en ontwikkeling wijnbouw

Het waren de Grieken die de eerste wijngaarden en druivenrassen aanlegden, rond de tijd voor Christus. De Romeinen en later de kerk waren verantwoordelijk voor de verdere ontwikkeling van de wijnbouw. Vanaf de 14e eeuw, steeg de vraag naar wijn vanuit Engeland. Gedurende deze periode kwam het Portugese handelsverdrag met Groot-Brittannië tot stand. Begin 18e eeuw nam de vraag vanuit Engeland verder toe, doordat het land in onmin raakte met Frankrijk en de Nederlanden. Vooral de vraag naar Port en Madeira steeg. Voor de Britten was het drinken van Port een uiting van patriottisme. Franse wijn was immers van de vijand. Nadat de conflicten waren opgelost, gingen de Britten weer meer Franse wijn drinken en minder Portugese wijn. Portugal beschikte niet over de financiële middelen om te investeren in haar wijnindustrie.

Sinds de toetreding van Portugal tot de EU in de jaren 80, is de wijnexport sterk toegenomen. Er kwamen allerlei investeringen op gang op het gebied van wijnbouw en wijntechnieken. Ook de wijnwet werd aangepast met als resultaat een verbetering van kwaliteit en een stijging van de vraag.

Van het hoge noorden tot het diepe zuiden vindt wijnbouw plaats met veel diversiteit in natuurlijke condities. Er is dan ook een grote variatie aan smaken en stijlen.

Klimaat & bodem
Ondanks de invloed van de betrekkelijk koude Atlantische Oceaan, is het klimaat overwegend mediterraan. Tegenover koele, regenachtige winters staan hete, droge zomers. Het verschil in klimaat tussen noord en zuid is aanzienlijk. De meeste regenval valt in het noorden met jaarlijks ca. 2540 mm. Veel van de regenwolken blijven echter hangen achter de steile berghellingen. In het zuiden valt jaarlijks 813 mm. aan regen. Ten oosten van de Algarve neemt de regen verder af tot 406 mm. per jaar. De winden zijn over het algemeen westelijk en langs de kust van de noordelijke provincie Minho komt vaak zeemist voor. Vanaf de kust landinwaarts fluctueert de temperatuur aanzienlijk. Gedurende de winter varieert de temperatuur van 10-12 ° C aan de kust tot 4-7 ° C in het binnenland en in de zomer schommelt het van 20-24 ° C aan de kust tot gemiddeld 18 °C landinwaarts. De warmste maand is augustus, waarbij de temperatuur in het binnenland kan oplopen tot boven de 40° C.

Wijnstijl
De meeste Portugese wijnen zijn samengesteld uit meerdere druivenrassen. De blend verschilt per regio. Zoals eerder genoemd kent het land een grote verscheidenheid aan locale druivenrassen. Soorten die buiten Portugal nauwelijks voorkomen. Bijzonder is dat internationale druivenrassen hier nauwelijks voet aan de grond hebben gekregen.

Classificatie
De Portugese wijnwet kent de volgende herkomstbenamingen voor wijn:
1. Denominação de Origem Controlada (DOC),
vergelijkbaar met de Franse Appellation
Contrôlée (AOC). Het gaat hier om wijnen van
het hoogste niveau.
2. Indicação de Proveniencia Regional (IPR),
enigszins te vergelijken met de Franse
landwijnen, Vin de Pays.
3. Vinho Regional (VR), in de lijn van de IPR
maar dan van toepassing op grotere gebieden.
4. Vinho de Mesa – dit betreft tafelwijnen
Naast deze herkomstbenamingen bestaan er diverse kwaliteitsindicaties:
• Noble, rode wijnen minimaal 3 jaar
houtrijping; witte wijn minimaal 2 jaar.
Volledig conform de wettelijke normen.
Verplichte registratie.
• Garrafeira, garrafeira betekent zoveel als
speciale selectie en wordt gebruikt als
aanduiding voor rode wijnen uit zeer goede
jaren met minimaal 3 jaar rijping - op hout
en op fles - voor hij op de markt mag komen.
• Reserva, rode wijn minimaal 1 jaar rijping op
hout; witte wijn minimaal 6 maanden
houtrijping.