zoek wijnen
Facebook Twitter

Wijnzoeker

{"2":{"29":"Friuli-Venezia","27":"Piemonte","23":"Veneto","22":"Toscane","26":"Apuli\u00eb","293":"Sicili\u00eb","294":"Abruzzo"},"302":{"303":"Thracische Vallei"},"13":{"43":"Marlborough"},"1":{"14":"Languedoc en Roussillon ","15":"Bourgogne","16":"Beaujolais","17":"Rh\u00f4ne","18":"Bordeaux","19":"Champagne","20":"Loire","21":"Alsace","57":"Zuidwest-Frankrijk"},"10":{"38":"Mosel","45":"Pfalz","44":"Rheinhessen","46":"Franken","47":"Baden"},"7":{"35":"Mendoza"},"4":{"51":"Minho","53":"Lisboa","50":"Alentejo","63":"Dao","30":"Porto","54":"Madeira"},"9":{"37":"Slowakia"},"5":{"31":"Swartland Region","32":"Wes-Kaap","34":"Stellenbosch"},"3":{"24":"Navarra","55":"Jumilla","56":"Pened\u00e8s","59":"Castili\u00eb-La Mancha","49":"Rioja","52":"Rueda","61":"Ribera del Duero","272":"Cataloni\u00eb","274":"Valencia","276":"Jerez de la Frontera"},"8":{"36":"California"},"6":{"33":"South Australia","278":"South East Australia"},"12":{"58":"Central, Casablanca, Apalta en Colchagua Valley"},"11":{"60":"Kremstal","286":"Burgenland"},"289":{"290":"Bedrukte wijnkisten"}}
x

Alentejo

Producenten

De wijnregio Alentejo ligt in het zuidoosten van Portugal, op korte afstand van de Spaanse grens. De rivier de Taag/Tajo doorkruist het gebied. Het wijngaardoppervlak beslaat ca. 13.000 ha aan wijngaarden. De regio is vooral bekend om zijn rode wijnen. Door middel van temperatuurcontrole is het mogelijk om hier ook interessante witte wijn te maken.
Het landschap is dor, droog en rotsachtig. De vegetatie bestaat uit: kurkeiken, olijfbomen en tarwevelden. Voordat de hitte van de zomer toeslaat, is de streek opvallend groen en mooi. Mei is bij uitstek een mooie periode om het gebied te bezoeken. De heuvelige ligging maakt wijnbouw hier de moeite waard. Het zijn vaak de hellingen die de wijngaarden hun naam geven. Vaak beginnen de namen van de wijnen met Monte ("heuvel"of "berg"), terwijl de wijnen uit het noorden van Portugal meestal beginnen met het woord Quinta.

Geschiedenis
De eigenzinnigheid van dit gebied en zijn bewoners is terug te vinden in de geschiedenis, want het was hier dat de Portugese wijnrevolutie startte. Na de toetreding van Portugal tot de EU, kwam er geld vrij om te investeren in de wijnbouw. Aanleg en herstel van bestaande wijngaarden en investeringen in moderne kelderapperatuur zette Alentejo op de kaart. Het grote succes van het wijnhuis, Herdade do Esporão, bracht een kwaliteitsimpuls met zich mee. Inmiddels zijn de wijnen uit deze streek zowel in Portugal als internationaal erg populair.

Bodem & klimaat
De bodem bestaat voornamelijk uit graniet en leem. In de zomer kan de temperatuur oplopen tot ver boven de 40 graden Celsius, waardoor overrijpe druiven met een lage zuurgraad het gevolg kunnen zijn. De oogst vindt hier vaak vroeg plaats, soms al aanvang augustus.

Subregio’s
De Alentejo is verdeeld in 8 subregio's: Portalegre, Borba, Redondo, Vidigueira, Reguengos, Moura, Évora en Granja/Amareleja. Elke subregio kent zijn eigen microklimaat. Ook bodemsamenstelling en wijnvoorschriften wijken van elkaar af. Voor alle kwaliteitswijnen uit de streek geldt echter de appellatie, Alentejo DOC. Verder bezit elke subregio zijn eigen coöperatie. Deze hebben al van oudsher een grote invloed op de wijnproductie en ontwikkeling in de Alentejo.

Druivenrassen en productie
De belangrijkste druivenrassen voor rode wijn zijn de: Periquita, Aragonés (Tinta Roriz/ Tempranillo), Trincadeira, Alicante Bouschet en de Touriga Nacional, Cabernet Sauvignon en Syrah. Voor witte wijn zijn de: Roupeiro, Perrum, Arinto en Antão Vaz de belangrijkste druivenrassen. De Arinto druif, bekend uit de streek Bucelas, bezit van nature een hoge zuurgraad en is om die reden erg populair.
De productie bestaat uit 60% rode wijn en 40% witte wijn. Het alcoholgehalte bedraagt wettelijk minimaal 11% alc. De meeste wijnen bezitten echter een veel hoger percentage, rond de 14% alc. De rode wijnen uit deze streek zijn vaak krachtig met een volle, gulle smaak. De witte wijnen variëren, afhankelijk van de mate van houtrijping, van fris tot rijk en volumineus.