zoek wijnen
Facebook Twitter

Wijnzoeker

{"302":{"303":"Thracische Vallei"},"2":{"29":"Friuli-Venezia","27":"Piemonte","23":"Veneto","22":"Toscane","26":"Apuli\u00eb","293":"Sicili\u00eb","294":"Abruzzo"},"13":{"43":"Marlborough"},"10":{"38":"Mosel","45":"Pfalz","44":"Rheinhessen","46":"Franken","47":"Baden"},"7":{"35":"Mendoza"},"4":{"51":"Minho","53":"Lisboa","50":"Alentejo","63":"Dao","30":"Porto","54":"Madeira"},"9":{"37":"Slowakia"},"5":{"31":"Swartland Region","32":"Wes-Kaap","34":"Stellenbosch"},"1":{"14":"Languedoc en Roussillon ","15":"Bourgogne","16":"Beaujolais","17":"Rh\u00f4ne","18":"Bordeaux","19":"Champagne","20":"Loire","21":"Alsace","57":"Zuidwest-Frankrijk"},"8":{"36":"California"},"6":{"33":"South Australia","278":"South East Australia"},"12":{"58":"Central, Casablanca, Apalta en Colchagua Valley"},"11":{"60":"Kremstal","286":"Burgenland"},"3":{"55":"Jumilla","56":"Pened\u00e8s","59":"Castili\u00eb-La Mancha","49":"Rioja","52":"Rueda","61":"Ribera del Duero","272":"Cataloni\u00eb","274":"Valencia","276":"Jerez de la Frontera"},"289":{"290":"Bedrukte wijnkisten"}}
x

Tenuta Fernanda Cappello

Fernanda Cappello, een architecte, gefascineerd en gecharmeerd door een landschap dat zo individueel en robust was is het avontuur aangegaan en produceert nu wijnen van topkwaliteit.

Fernanda’s  estate bestaat uit 135 hectare vlak land, van welke 126 ha is aangeplant met druiven.   2 ha bestaat uit bos en de rest van haar estate bestaat uit gebouwen en vergeten groenten. Van bovenaf gezien, kun je zeggen dat de wijngaarden zich bevinden midden in de ‘Magredi’ tussen de Cellina en Meduna riveren; op de voorlopers van het Friuli gebergte, bij Sequals, op een vlak plateau bestaande uit dolomitische kalksteen fragmenten.

Het karakter van de druiven dankt zich aan twee natuurlijke aspecten; de Alpenbries van Val Tramontina welke de wijngaarden ventileert en een micro-klimaat creëert welke droog genoeg is om gezonde druiven te produceren. En de stenen, welke overal in de wijngaarden liggen en welke contribueren aan de zogenaamde ‘mineraliteit’ in de wijnen.

De kelder is het hart van het bedrijf, de plek waar de druiven wijn worden, waar wijn smaakbeleving wordt. De kelder werkt met moderne technologieën; temperatuur gecontroleerde stalen tanks, machines voor het bewerken van de druiven en het behandelen voor de wijn, geavanceerde instrumenten om elke fase van het proces te controleren en begeleiden. Om maar twee namen te noemen, Fernanda kan rekenen tot haar team de wijntechneut Fabio Coser en agronomist Enea de Ponte.

Vinficatie van de blauwe druiven: de druiven worden vroeg in de morgen mechanisch geoogst, ontsteelt en vergisten dan circa 8 dagen in temperatuur gecontroleerde automatische vergisters. Vervolgens gaat de most naar RVS tanks en 500 liter eiken vaten.

Vinificatie van de witte druiven: de druiven worden vroeg in de morgen mechanisch geoogst. Dan worden ze gekoeld tot een lage temperatuur waar ze macereren op een gecontroleerde temperatuur voor een bepaalde tijd, om optimale aroma’s te verkrijgen. Vervolgens worden ze voorzichtig geperst en wordt de most geklaard door statische decantering. Vergisting wordt uitgevoerd op een gecontroleerde temperatuur van 17-18° C in RVS tanks. Vervolgens verblijft de wijn op zijn gisten ‘sur lie’ voor ten minste 6 maanden.

Respect voor de omgeving: men gaat verantwoordelijk om met low-impact pesticiden en zorgt ervoor dat ze niet in de nabije omgeving uitbreid. Een van de tekenen dat men werkt met ‘respect voor het milieu’ blijkt uit het feit dat de griel, een beschermde vogel, momenteel zijn weg vind in de wijngaarden en zelfs nestjes bouwt op het landgoed. Maar dat is niet het enige, men gebruikt vinificatie systemen welke in de nieuwe kelder zijn geplaatst met fotovoltaïsche installaties (oftewel zonnepanelen!) om CO2 uitstoot te minimaliseren voor het dagelijkse gebruik van verwarming en licht. Als gevolg hiervan is de kelder zelf regulerend en niet afhankelijk van fossiele brandstoffen. Verder wordt al het afval gescheiden.

Het microklimaat: het klimaat is van een sub-continentaal type, met een gemiddelde jaarlijkse temperatuur van rond de 13°C, met een piek in Januari (3°C) en een in Juli (24°C). Regenval per jaar: 1600 mm, luchtvochtigheid is constant met 70%.

De klimatologische index (Huglin) welke wordt aanbevolen om te begrijpen of een bepaald gebied geschikt is voor het cultiveren van druiven voor wijnproductie. Geeft aan dat het klimaat lijkt om de wijnproducerende gebieden van de Napa Valley (VS), Languedoc en Bordeaux (F) en Valpolicella en Trentino (IT).

De bodemkwaliteit: het estate bevindt zich ten noorden van de DOC Friuli Grave, het gebied geniet voordelen omdat de bodem kan worden vergeleken met dat van de “Graves” in Bordeaux. In sterk contrast tot andere vlakke stukken grond, kan dit gebied bestaande uit arme, dolomitische kalksteen fragmenten, wijnen produceren van hoge kwaliteit dankzij de stenen die overal verspreid door de wijngaarden liggen. Deze stenen reflecteren het licht en stoten warmte af welke de druiven gebruiken om hun optimale rijpheid te verkrijgen.

Het is dankzij de Alpenbries dat gezonde rijpe druiven kunnen worden geoogst desondanks de jaarlijkse regenval. Zij ventileert de wijngaarden. Het verschil in temperatuur welke de regio typeert, contribueren aan de intensiteit van de aroma’s.

Magredi stenen. Magredo betekent ‘arm land’ dus droog en land met weinig water –door de stenen- waardoor het landschap in de zomer soms doet denken aan de extreem droge gebieden in het zuiden van Italië of de continentale Steppe van oost Europa.

Het zijn onvermijdelijk de stenen (in Friuli noemt men deze ‘claps’) welke het meest karakteristiek zijn voor het element ‘megradi’ en waaraan de exceptionele uniekheid van deze omgeving is ontleend. Het zijn stenen, soms zo groot als pompoenen, welke door hun doordringbaarheid het water doen verdwijnen om dan weer tot uiting te komen in het Risorgive gebied. Het zijn deze stenen welke het fruit rijker maken met mineralen, welke een speciale smaak geven aan wijnen uit dit gebeid. De vorm van een gestileerde steen is ook de vorm welke men terugvind in het logo van het Fernanda Cappello estate.