zoek wijnen
Facebook Twitter

Wijnzoeker

{"13":{"43":"Marlborough"},"2":{"29":"Friuli-Venezia","27":"Piemonte","23":"Veneto","22":"Toscane","26":"Apuli\u00eb","293":"Sicili\u00eb","294":"Abruzzo"},"302":{"303":"Thracische Vallei"},"8":{"36":"California"},"6":{"33":"South Australia","278":"South East Australia"},"1":{"14":"Languedoc en Roussillon ","15":"Bourgogne","16":"Beaujolais","17":"Rh\u00f4ne","18":"Bordeaux","19":"Champagne","20":"Loire","21":"Alsace","57":"Zuidwest-Frankrijk"},"10":{"38":"Mosel","45":"Pfalz","44":"Rheinhessen","46":"Franken","47":"Baden"},"7":{"35":"Mendoza"},"4":{"51":"Minho","53":"Lisboa","50":"Alentejo","63":"Dao","30":"Porto","54":"Madeira"},"9":{"37":"Slowakia"},"5":{"31":"Swartland Region","32":"Wes-Kaap","34":"Stellenbosch"},"3":{"24":"Navarra","55":"Jumilla","56":"Pened\u00e8s","59":"Castili\u00eb-La Mancha","49":"Rioja","52":"Rueda","61":"Ribera del Duero","272":"Cataloni\u00eb","274":"Valencia","276":"Jerez de la Frontera"},"12":{"58":"Central, Casablanca, Apalta en Colchagua Valley"},"11":{"60":"Kremstal","286":"Burgenland"},"289":{"290":"Bedrukte wijnkisten"}}
x

Rioja

Producenten

De wijnregio Rioja ligt in het noorden van Spanje. De rivier de Ebro doorkruist het gebied. Op beide oevers wijnbouw vindt wijnbouw plaats. De wijngaarden liggen in een dal, circa 40 km. breed, met oplopende terrassen van maximaal 700 meter hoogte. Rioja kent een drietal subregio’s: de Rioja Alta, Rioja Baja en de Rioja Alavesa.

Geschiedenis
De wijnbouw in Rioja gaat tweeduizend jaar terug met als bewijs archeologische overblijfselen van persen en wijnkelders uit de Romeinse tijd. Onder bescherming van de kloosters kon de wijncultuur zich tijdens de Middeleeuwen voortzetten. De Rioja kreeg een onderscheidend karakter toen wijnmakers uit het gebied nieuwe productie- en rijpingsmethodes introduceerden en halverwege de 19e eeuw bodega's oprichten. Veel van deze bodega's bestaan nog steeds. In 1925 ontving het, als eerste wijnregio in Spanje, de classificatie D.O. Hierdoor begonnen wijnmakers zich verder in te spannen om de naam Rioja ook in het buitenland op de kaart te krijgen. In 1991 verkreeg het gebied de status van DOCa.

Bodem & klimaat
De bodem bestaat uit zand, kalksteen en klei, is licht-basisch en bevat weinig organisch materiaal. In de zomer houdt de bodem voldoende water vast. Het gebied wordt in het noorden beschermd door de Siërra de Cantabria en in het zuiden door de Siërra de la Demanda. De Rioja kan profiteren van de samenkomst van Atlantische- en Mediterrane invloeden. Dit zorgt voor milde temperaturen en voldoende hoeveelheid neerslag. Ideale omstandigheden voor wijnbouw.

De wijnen
Door de juiste combinatie van druivenrassen, wijngaarden en vinificatiemethodes, behoort Rioja tot één van de meest de elegante, originele en karaktervolle wijnen in de wereld. Met de Tempranillodruif als basis heeft een rode Rioja een uitgebalanceerd alcoholpercentage, naast een mooie kleur en zuurgehalte, met fraaie tegenhangers in termen van body en structuur en een lichte, elegante smaak. Rioja is samengesteld uit een combinatie van meerdere druivenrassen. Tempranillo speelt de hoofdrol, aangevuld door Graciano en Mazuelo. Jonge rode Rioja is meestal fruitig en wordt meer fluwelig als hij ouder wordt. Deze kenmerken zorgen voor de enorme veelzijdigheid van Rioja en voor zijn capaciteit om bij veel verschillende keukens te passen. Rioja – afhankelijk van de classificatie – combineert met veel gerechten, waaronder: lamsvlees, diverse soorten tapas, rood vlees, stoofschotels en bepaalde stevige kaassoorten.

Classificatie
Karakteristiek voor meer dan 50% van de wijnen uit Rioja, is de rijping op eikenhouten vaten, de zogenaamde ‘barricas.’ Deze hebben een inhoud van 225 L. De traditionele Rioja’s ondergaan een rijping op uitsluitend Amerikaans eikenhout met als kenmerk de karakteristieke vanilletoon. Modere Rioja is vaak opgevoed in een combinatie van Frans eikenhout of een combinatie van Frans- en Amerikaans eikenhout. De algemene tendens is om de wijnen meer rijkdom aan fruit te geven. De diversiteit aan Rioja wijnen is dus groot. Van traditioneel opgevoede Rioja’s op Amerikaans eikenhout tot moderne stijlen met een accent op fruit of een combinatie van beide. Er bestaat ook Rioja zonder opvoeding op hout. Deze draagt de term ‘joven’of ‘sin crianza’.

Meer informatie www.vinos-de-espana.nl