zoek wijnen
Facebook Twitter

Wijnzoeker

{"12":{"40":"Casablanca Valley","42":"Colchagua Valley","41":"Apalta Valley","58":"Central Valley"},"2":{"29":"Friuli","48":"Marche ","27":"Piemonte","23":"Veneto","22":"Toscane","26":"Apuli\u00eb"},"13":{"43":"Marlborough"},"10":{"38":"Mosel","39":"Nahe","45":"Pfalz","44":"Rheinhessen","46":"Franken","47":"Baden"},"1":{"14":"Languedoc en Roussillon ","15":"Bourgogne","16":"Beaujolais","17":"Rh\u00f4ne","18":"Bordeaux","19":"Champagne","20":"Loire","21":"Alsace","57":"Zuidwest-Frankrijk","28":"C\u00f4tes de Provence"},"3":{"24":"Navarra","25":"Cari\u00f1ena","55":"Jumilla","56":"Pened\u00e8s","59":"Castilië-La Mancha","49":"Rioja","52":"Rueda","61":"Ribera del Duero","272":"Catalonië","274":"Valencia","276":"Jerez de la Frontera"},"7":{"35":"Mendoza"},"9":{"37":"Slowakia"},"5":{"31":"Swartland Region","32":"Wes-Kaap","34":"Stellenbosch"},"8":{"36":"California"},"4":{"51":"Minho","53":"Lisboa","50":"Alentejo","62":"Algarve","63":"Dao","30":"Porto","54":"Madeira"},"6":{"33":"South Australia","278":"South East Australia"},"11":{"60":"Kremstal"}}
x

Vigerons Crochet, Cellier de la Thibaude

De mineraliteit en plantaardige karakteristieken zijn kenmerkend voor het terroir van Bué. Het unieke terroir van Bué brengt wereld fameuze Sancerre voort, alsmede de met een officiële appellation (1976) bekroonde geitenkaas Crottin de Chavignol.

Vignerons Crochet 

Jean-Marc Crochet van Cellier de la Thibaude behoort hier tot de gevestigde wijnmakers. Zijn Zoon Matthieu is inmiddels ook toegetreden tot het bedrijf. Matthieu is de zesde generatie wijnmaker die hier werkt aan topkwaliteit Sancerre met in totaal 10 hectare aan wijngaardbezit.

Bijzonder terroir 

Het terroir rondom Bué is zeer gevarieeerd en complex met in het noorden het zogenaamde “terres blanches” (een combinatie van fossiele kalkresten vermengd met klei), welke geprononceerde, finesserijke Sauvignon Blanc voortbrengt met een lang bewaarpotentieel. Het westen leent zich beter voor de aanplant van Pinot Noir door het hoge kalkgehalte (kimmeridge) in de bodem. Het zuiden bevat harde kalksteen, zowel geschikt voor Pinot Noir als Sauvignon Blanc. Hier komen echte bewaarwijnen vandaan. Het oostelijk deel van Bué bevat meer poreuze kalksteen en geeft aromatische, geurige Sauvignon Blanc.

Wijnbouw en vinificatie

De wijnstokken zijn gemiddeld 25 jaar oud. De methode van aanplant die wordt gehanteerd is methode Guyot. De persing verloopt zacht met behulp van een pneumatische pers. De fermentatie en opslag vindt plaats op temperatuurgecontroleerde, roestvrijstalen vaten.  

Rosé - en rode Sancerre

Jean-Marc Crochet heeft zijn reputatie niet alleen opgebouwd met witte Sancerre. De rosé variant is uiterst verfijnd en van een kleine productie. De Pinot Noir aanplant bedraagt 2 hectare. Hier worden maar 4000 flessen van gemaakt. Bij de vergisting vindt eerst een korte schilweking, van 6 tot 12 uur, plaats alvorens de wijn wordt geperst. De vergisting is temperatuur gecontroleerd.

Van de elegante rode versie is de productie circa 13.000 flessen op jaarbasis. Een langzame temperatuurgecontroleerde vergisting van 10 - 15 dagen, draagt bij aan de finesserijke smaak.

De witte Sancerre is ook verkrijgbaar in halve flesjes!

Meer informatie www.bue-sancerre.fr en via deze pdf.