zoek wijnen
Facebook Twitter

Wijnzoeker

{"12":{"40":"Casablanca Valley","42":"Colchagua Valley","41":"Apalta Valley","58":"Central Valley"},"2":{"29":"Friuli","48":"Marche ","27":"Piemonte","23":"Veneto","22":"Toscane","26":"Apuli\u00eb"},"13":{"43":"Marlborough"},"10":{"38":"Mosel","39":"Nahe","45":"Pfalz","44":"Rheinhessen","46":"Franken","47":"Baden"},"1":{"14":"Languedoc en Roussillon ","15":"Bourgogne","16":"Beaujolais","17":"Rh\u00f4ne","18":"Bordeaux","19":"Champagne","20":"Loire","21":"Alsace","57":"Zuidwest-Frankrijk","28":"C\u00f4tes de Provence"},"3":{"24":"Navarra","25":"Cari\u00f1ena","55":"Jumilla","56":"Pened\u00e8s","59":"Castili\u00eb-La Mancha","49":"Rioja","52":"Rueda","61":"Ribera del Duero","272":"Catalunya","274":"Valencia","276":"Jerez de la Frontera"},"7":{"35":"Mendoza"},"9":{"37":"Slowakia"},"5":{"31":"Swartland Region","32":"Wes-Kaap","34":"Stellenbosch"},"8":{"36":"California"},"4":{"51":"Minho","53":"Lisboa","50":"Alentejo","62":"Algarve","63":"Dao","30":"Porto","54":"Madeira"},"6":{"33":"South Australia","278":"South East Australia"},"11":{"60":"Kremstal"}}
x

Alfred Gratien Champagne

In 1864 richtte Alfred Gratien het gelijknamige bedrijf Alfred Gratien op. Inmiddels is het in handen van de derde generatie. Keldermeester is Nicolas Jaeger. Hij deelt dezelfde filosofie als de oprichter als het gaat om het bewaken van de kwaliteit. Zaken als, een strenge selectie van de allerbeste druiven, een traditionele vinificatie in kleine eikenhouten vaten, een zorgvuldige selectie van druiven uit de beste percelen met een voorkeur voor Pinot Noir, en strenge limieten op de verschillende niveaus van de productie (max. 250.000 flessen per jaar), garanderen een constante, hoge kwaliteit.  

Champage stijl 

Jaarlijks creëert Nicolas de fijnste cuvées van Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Pinot Noir geeft diepte in smaak en ‘body’ aan de Champagne. Deze rijkdom van stijl is terug te proeven over de hele lijn van Gratien Champagnes. De Pinot Meunier voegt nootachtige nuances toe. De Chardonnay zorgt voor levendigheid en finesse met aroma’s van witte bloesem (haagdoorn en acacia) en citrusfruit.

Het wijnmaken

Karakteristiek voor de Champagnes van Gratien is een klassieke vergisting op eikenhouten cuves, gevolgd door een opvoeding van zes maanden op kleine eikenhouten vaten van elk 228 liter. Het authentieke karakter, alsmede het fruit, van de wijn wordt op deze wijze optimaal tot uiting gebracht. De afzonderlijke wijnen worden vervolgens door Nicolas zorgvuldig geblend voor de diverse Champagnestijlen. De tweede fermentatie, gevolgd door een rijping van minimaal 36 maanden, vindt plaats op fles in de koelte van de ondergrondse wijnkelders.

Millésime Champagnes 

De millésime Champagnes (met jaargang) krijgen een speciale behandeling. In plaats van de traditionele kroonkurk van kunststof waarmee de Champagnes doorgaans tijdelijk worden afgesloten voor vergisting en rijping op fles, krijgen de millésime Champagnes van Gratien een kurkafsluiting voorzien van staaldraad. De poreuze en flexibele samenstelling van de kurk voegt kleine hoeveelheden zuurstof toe aan de champagne in wording, welke bijdragen aan een perfecte rijping.

De millésime 1997 en 1998 kregen in het vakblad La Revue du Vin de France goede kritieken. De stijl van de 1997 is dicht en geconcentreerd. De 1998 karakteriseert zich door citrusfruit, een jeugdige smaak en een levendige structuur.

De speciale aandacht die geschonken wordt aan de wijnbereiding en opvoeding creëren unieke Champagnes. Ze behoren tot de meest zeldzame Champagnes in de wereld vanwege de ambachtelijke ‘handgemaakte’ bereiding.

Bijzondere vermelding

Mundus Vini 2011, pdf

Meer informatie www.alfredgratien.com