zoek wijnen
Facebook Twitter

Wijnzoeker

{"302":{"303":"Thracische Vallei"},"2":{"29":"Friuli-Venezia","27":"Piemonte","23":"Veneto","22":"Toscane","26":"Apuli\u00eb","293":"Sicili\u00eb","294":"Abruzzo"},"13":{"43":"Marlborough"},"10":{"38":"Mosel","45":"Pfalz","44":"Rheinhessen","46":"Franken","47":"Baden"},"7":{"35":"Mendoza"},"4":{"51":"Minho","53":"Lisboa","50":"Alentejo","63":"Dao","30":"Porto","54":"Madeira"},"9":{"37":"Slowakia"},"5":{"31":"Swartland Region","32":"Wes-Kaap","34":"Stellenbosch"},"1":{"14":"Languedoc en Roussillon ","15":"Bourgogne","16":"Beaujolais","17":"Rh\u00f4ne","18":"Bordeaux","19":"Champagne","20":"Loire","21":"Alsace","57":"Zuidwest-Frankrijk"},"8":{"36":"California"},"6":{"33":"South Australia","278":"South East Australia"},"12":{"58":"Central, Casablanca, Apalta en Colchagua Valley"},"11":{"60":"Kremstal","286":"Burgenland"},"3":{"55":"Jumilla","56":"Pened\u00e8s","59":"Castili\u00eb-La Mancha","49":"Rioja","52":"Rueda","61":"Ribera del Duero","272":"Cataloni\u00eb","274":"Valencia","276":"Jerez de la Frontera"},"289":{"290":"Bedrukte wijnkisten"}}
x

South East Australia

Producenten

  South East Australia in een overkoepelend wijngebied die sinds 1996 officieel is herkend door de AWRI (Australian Wine Research Institute). 

  Het bijzondere van Australië is dat druiventeelt en wijnbereiding voor een groot aantal producenten gescheiden plaatsvind. Veel Australische wijnproducenten kopen druiven in van wijngaarden die soms honderden of zelfs duizend kilometer ver weg liggen. De druiven worden gekoeld vervoerd naar het bedrijf waar de vinificatie plaatsvindt. Als er op dat moment geen gistingstanks voorhanden zijn, wordt de most op lage temperatuur opgeslagen totdat er wel voldoende ruimte beschikbaar is. Daarna volgt het zorgvuldig gecontroleerde gistingsproces.

  De opzet van de Australische wijnindustrie verschilt sterk van die in bijvoorbeeld Frankrijk. De wijngebieden zijn eigenlijk verschillende afdelingen van een grote wijnfabriek, die ieder op afroep het onderdeel kunnen leveren dat de fabriek nodig heeft. Vier bedrijven leveren 80% van de totale Australische wijnproductie. Ter vergelijking, de vier grootste bedrijven van Frankrijk verzorgen in totaal minder dan 8% van de totale productie.

  Het klimaat in Australië is zeer divers, doordat het land zeer uitgestrekt is. In het noorden is het vooral droog en heet, tot gematigd en koel in het zuiden. Australië is het droogste continent op aarde is, zou wijnbouw zonder goed waterbeheer onmogelijk zijn. Druppel irrigatie wordt daarom veel toegepast; water wordt druppelsgewijs en vaak computergestuurd naar de wijnstokken geleid. Bovendien worden de druiven al in de wijngaard gecontroleerd; de wijnmakers weten wat er binnen gaat komen en kunnen de vinificatie daarop afstemmen.

  Het succes van de Australische wijnen berust echter niet alleen op de bekwaamheid van de wijnboeren, maar op de diepgaande kennis van het vinificatieproces. De meeste wijnmakers in Australië zijn academisch opgeleid.

  Bijna 40% van de Australische wijnen is wit. Druivenrassen als Chardonnay, Sauvignon Blanc, Rhine Riesling en Semillon hebben de productiedruiven zoals Muscat Gordo blanco verdrongen. Iets meer dan 60% is rood. Vroeger waren de Grenache en Mataro (Mourvèdre) de belangrijkste blauwe rassen. Tegenwoordig is de Shiraz met bijna 25% de meest aangeplantte druif in Australië. Daarna in % van aanplanting de volgende; Cabernet Sauvignon en  Chardonnay.

  De meeste druiven worden gebruikt voor de productie van stille wijn, maar daarnaast produceren de wijnboeren ook nog versterkte wijnen. Dat is nog een overblijfsel van de overheersing door de Britten; die dronken veel Port en Sherry-achtige wijnen en net als in Zuid-Afrika produceert Australië deze ook nog steeds.

  Phylloxera is de gevreesde druifluis die eind negentiende eeuw een groot deel van de Europese wijngaarden vernietigde. Deze luis komt nu ook in verschillende Australische wijngaarden voor. Bij wijngaarden staat daarom vaak een waarschuwingsbordje en soms moet iedereen die de wijngaard betreedt zijn schoenen ontsmetten. De Australische wijnboeren kiezen echter niet vaak voor de fundamentele oplossing van het probleem (net als de Chileense wijnboeren overigens!) namelijk het enten van de druiven op resistente Amerikaanse onder stokken. Ze nemen liever het risico.

  http://dominicwines.com/the-dominic-wines-story/