zoek wijnen
Facebook Twitter

Wijnzoeker

{"12":{"40":"Casablanca Valley","42":"Colchagua Valley","41":"Apalta Valley","58":"Central Valley"},"2":{"29":"Friuli","48":"Marche ","27":"Piemonte","23":"Veneto","22":"Toscane","26":"Apuli\u00eb"},"13":{"43":"Marlborough"},"10":{"38":"Mosel","39":"Nahe","45":"Pfalz","44":"Rheinhessen","46":"Franken","47":"Baden"},"1":{"14":"Languedoc en Roussillon ","15":"Bourgogne","16":"Beaujolais","17":"Rh\u00f4ne","18":"Bordeaux","19":"Champagne","20":"Loire","21":"Alsace","57":"Zuidwest-Frankrijk","28":"C\u00f4tes de Provence"},"3":{"24":"Navarra","25":"Cari\u00f1ena","55":"Jumilla","56":"Pened\u00e8s","59":"Castili\u00eb-La Mancha","49":"Rioja","52":"Rueda","61":"Ribera del Duero","272":"Catalunya","274":"Valencia","276":"Jerez de la Frontera"},"7":{"35":"Mendoza"},"9":{"37":"Slowakia"},"5":{"31":"Swartland Region","32":"Wes-Kaap","34":"Stellenbosch"},"8":{"36":"California"},"4":{"51":"Minho","53":"Lisboa","50":"Alentejo","62":"Algarve","63":"Dao","30":"Porto","54":"Madeira"},"6":{"33":"South Australia","278":"South East Australia"},"11":{"60":"Kremstal"}}
x

Vintage 1989

NaamVintage 1989
Artikelnummer5726
Typeport
LandPortugal
RegioPorto
ProducentBorges
Druivenras(sen)Touriga nacional, Touriga francesca, Tinta roriz, Tinta barroca, Tinta cão, Tinta francisca
HoudbaarheidOp dronk met reserve
Serveertemperatuur16-18° C.
VerpakkingseenheidVersterkte wijn - zoet, fruitig
Wijnstijl

Versterkte wijn - zoet, fruitig

Proefnotitie

Het bijzondere karakter van vintage port vereist voorafgaand aan het drinken een zorgvuldige behandeling. De fles dient voor het openen minstens 24 uur rechtop te hebben gestaan om zeker te zijn dat het depot op de bodem van de fles is neergeslagen. Decanteren circa 6-8 uur voor consumptie. De drinktemperatuur is circa 18 °C. Vanwege het relatief lage tanninegehalte van vintage port oxideert deze relatief snel. In de praktijk betekent dit dat vintage port binnen 48 uur gedronken dient te worden, waarna de kwaliteit merkbaar minder wordt. Omdat vintage port zeer lang bewaard kan worden, kan het voorkomen dat de kurk in zeer slechte kwaliteit verkeert. Om toch de port goed open te kunnen maken is er een methode ontwikkeld met behulp van een zogenaamde porttang. De tang wordt verhit totdat deze roodgloeiend is. Vervolgens wordt de tang enige tijd om de hals (onder de kurk) geklemd om deze hals vervolgens te koelen met een zeer koude natte doek.

Wijn en gerecht

Chocolade, pikante harde of blauwschimmelkazen.

Download factsheet (pdf)