Gratien & Meyer
Gratien & Meyer is een traditionele producent van fijne mousserende wijnen. Hun verfijnde elegantie en uitgelezen mousse is het resultaat van maanden van geduld en constante zorg.
Dit leidt tot wijnen van een buitengewone kwaliteit en een consistentie die uit een even buitengewone wijngaard komt.
Achter de onmiskenbare kenmerken van welke wijn dan ook, is er altijd een geschiedenis, een familie, met andere woorden: er hebben mensen een rol (gespeeld). Wanneer u een wijn van het huis van Gratien & Meyer proeft, zult u iets proeven van de geschiedenis van een zeer speciale familie?
Aan de achterzijden van de zonovergoten Loire Vallei, ligt het huis van Gratien & Meyer. In deze "Temple of Saumur" wordt moderne technologie alleen gebruikt wanneer het past bij de aloude tradities.
De chenin is de belangrijkste druivensoort bij de productie van deze mousserende Saumur wijnen. Samen met de Cabernet Franc zorgt het voor wijnen met karakter en elegantie. Veroudering vindt plaats in de ondergrondse gedeelten van de kalkstenen ?tuffeau?.
De geschiedenis van Gratien & Meyer is nauw verbonden met de ontwikkeling van de spoorwegen. Zich bewust van het belang van transport, kocht Alfred Gratien een stuk grond in Saumur, dat bekend stond als "Le Petit Puy".
Het land was bezaaid met oude mijnschachten door de kalksteenwinning (plaatselijk bekend als "pierre de tuffeau" in de 12e eeuw. Het landwas al vele jaren verlaten toen Alfred Gratien zijn bedrijf in 1864 oprichtte en hierdoor bezat hij ook 10 km. ondergrondse passages.
In hetzelfde jaar bouwde hij twee huizen, één in de Loire Vallei bij Saumur en één in Epernay, Champagne.
Een aantal jaar later, in 1874, voegde Albert Jean Meyer, een enthousiaste wijnkenner uit de Elzas, zich als partner bij het bedrijf. Toen Alfred Gratien in 1885 overleed, vertrouwde zijn weduwe het bedrijf toe aan Albert Jean Meyer.
De geschiedenis van de Saumur wijnen:
Wijnen uit Saumur zijn al sinds de Middeleeuwen beroemd en bemind.
Sinds de 15e eeuw is het al bekend dat de Saumur wijnen, die gebotteld werden in het voorjaar, een mousse ontwikkelden wanneer het warmer werd. De reden hiervoor was toen niet bekend en de wijnen kregen de bijnaam: ?de duivels wijnen?. In de 19e eeuw kwamen wijnhouders erop om de traditionele methode van Saumur toe te passen op de wijn.
De ?duivelse wijn? werd op 1500 hectares verdeeld over 93 gemeenten, gelegen in het zuiden van Saumur, verbouwd. Hier werden de witte wijnen volgens de aloude traditie verwerkt.
De rivier ?Loire? speelt een belangrijke rol in de omgeving. Verder zorgt het voor een uitstekend klimaat. De heuvelhellingen slaan de warmte van de zon op (daar profiteren de wijnstokken van) en de koele nachten voorzien de wijnen van de vochtigheid die ze nodig hebben. De vroege lente en de milde herfst bevorderen de groei van de ?edele verrotting? die voor de productie van versterkte wijnen nodig is.